neděle 18. března 2012

Ochutnejte Špičku z cukrárny Klempíř/Rózsa

V pátek u EMI vyšlo sólové album rapera J.A.R. Oty Klempíře, který spojil svoje textařské síly s nadaným slovenským producentem a muzikantem Oskarem Rózsou. Jak Špička chutná?

Oto Klempíř je ostřílený textař, který se krom dvorních textů pro J.A.R. podílel textově na řadě dalších českých nahrávkách. Až nyní ale přišla chvíle na vydání své vlastní autorské desky. Oskar Rózsa je slovenský všestranný muzikant (základem basskytarista) producent, jazzman. Studoval filmovou kompozici na bostonské Berklee. Podílel se na více než 50ti albech; spolupracoval mimojiné s Richardem Müllerem, Janou Kirschner či Ivanem Táslerem.

Před vydáním Klempíř plánovanou desku popisoval jako dadaistickou, hudebně minimalistickou, rapově šansónovou (nebo šansónově rapovou). Obával jsem se trochu zmíněného hudebního minimalismu a naštěstí se moje obavy částečně rozplynuly při poslechu prvních 3 ukázek v pořadu Noční proud na Českém rozhlasu a definitině v momentě, kdy jsem desku slyšel celou. Hudební minimalismus možná vnímám jinak... Ano, možná tam neuslyšíte tolik nástrojů a aranží jako v J.A.R., nicméně Špička je hudebně pestrá sebejistá. Hned v první filmově znějící skladbě DaDa Klempíř dadaisticky dokonale dokazuje, čeho je textově schopen. DaDa je vlastně poklidnou básnickou předehrou celé Špičky. Až ve dvojce Stopy duo vykládá všechny svoje trumfy, Dan Bárta ji obohacuje svým osvědčeným vokálem.

Netroufám si odhadovat, že Dej si lok je oslavou alkoholu či Moravy. Na výklad Otových textů skutečně nemám odvahu. Čtyřka je Nefersobek a tady určitě všichni zaplesáte. Je to funk jak blázen, s živými bicími Martina Valihory. V Poločasy textově Klempíř lehce nastiňuje svůj názorový postoj k Havlovi - atmosférou tedy nejtemnější song společně hned s následným songem Kámen, v němž se politika jako téma opakuje. Naopak My Life a především pak finální song Ze mě jsou songy naplňující mě zvláštní pocitem klidu a nadějí v lepší zítřky.

Ze mě je dokonalou tečkou za albem. Svojí náladou a melodií na mě působí zcela stejně jako Eko bio green dia z poslední desky J.A.R. Balzám na duši.

Textově Klempíř navazuje na knihu Tali Bachtar!, která vyšla minulý rok na podzim, a která tvoří s albem do sebe zapadící celek. Těžko odhadovat, které skladby hudebně vznikly až za účelem spojení Klempíře a Rózsy, jelikož hudbu dle bookletu Rózsa nahrával v letech 2005 - 2012 a tak jen můžeme hádat, co je novinka a co oprášená šuplíková záležitost... Ničemu to ale nevadí; Rózsa je ostřílený producent a desku vyprodukoval skvěle. O finální mastering se v LA staral Brian Gardner.

Otázkou zůstává koncertní provedení Špičky. Klempíř se na něj podle některých rozhovorů těší, zároveň však není jisté, kdy se nějakého koncertu dočkáme. Nicméně Dan Bárta potvrdil předběžně svoji účast jako případný host.

Tak co? Dáte si?

Tracklist: DaDa, Stopy, Dej si lok, Nefersobek, Poločasy, Kámen, My Life, Ján a Ze mě

Nejlepší skladby: Nefersobek, My life, Ze mě

Label: EMI

0 Vašich komentářů:

Okomentovat