sobota 30. června 2012

Kohoutková voda stále na scéně

Otázka účtování kohoutkové vody a její zařazení do nápojových menu se stále propírá v médíich. Kohoutková voda je v kurzu. Je to správně; však kvalitativně a ekologicky nemá kohoutková voda konkurenta

Pomiňme nejprve ekonomický fakt - už jen distribuce vody v třetinkových (a jiných) lahvích/petkách je přece šíleně neekologická oproti kohoutkové vodě... Kohoutková se dopraví "sama" na místo určení ve skvělé kvalitě. Ta balená urazí mnohdy i stovky kilometrů po silnici, na slunci, čeká ve skladech, v regálech... Lahvová verze je alespoň zálohovaná, plastové petky už jsou skutečně ekologická katastrofa... Nevidím půl přidané hodnoty u čisté stolní vody v petce (tedy v podstatě kohoutková voda stočena do petky a obrandovaná). Pokud ma alespoň příchuť a je sycená, dejme tomu...

Nechat si za vodu z kohoutku platit? Osobně (mít hospodu/restauraci) bych kohoutkovou vodu nabízel jako bonus zdarma. Argument, že s její rostoucí konzumací restauratéři přicházejí o zisk z tradičních balených vod, u mě moc neobstojí...

Litr vody z kohoutku stojí asi šest haléřů. Doprava takové vody je zdarma (kohoutková voda se vlastně doručuje způsobem JIT - just in time, což je v logistice nejefektivnější způsob doručovaní; pokud chcete vodu, jen otočíte kohoutkem a je to), odpadají tak náklady za skladování, odpadá problém s doporučenou spotřebou, dokonce i jeji natočení do sklenice může být i rychlejší než odzátkovat klasickou vodu a nalít ji do sklenice. Náklad na roznos a umytí sklenic je naprosto stejný. Proč tedy chtít zaplatit za kohoutkovou vodu třeba 25 korun?

Není lepší jít cestou takovou vodu explicitně přímo v nápojovém lístku nenabízet (potencionálně to může řešit rostoucí oblibu a klesajíci zisky z normálního nealka), nicméně na přání hosta beze všeho takovou vodu nabídnout a zdarma? Není to takový hezký benefit a friendly přístup?

Neměli by poklesu zisku restauratéři a provozní řešit raději u jiných položek svého menu a zaměstnanců? Ano, měli...

0 Vašich komentářů:

Okomentovat