čtvrtek 28. února 2013

Nezapomínejme!!!

Viděl jsem trojdílný Hořící keř z produkce evropské HBO. Nádherná profesionální práce, kde je skutečně vidět dostatek finančních prostředků - zpracování, drahá produkce, plejáda hereckých výkonů...

O to mi teď ale nejde. Důležité je si uvědomit, jaké poselství trilogie nese. Co a jak vlastně trilogie popisuje?

Filmů a pořadů o 40ti letech totality bylo natočeno už spousty. Všechny a každý další je zásadně důlěžitý pro uvědomění si toho strašného zla, které tu desetiletí panovalo, a ve kterém jsme žili - a především pak naši rodiče a prarodiče. Bylo mi na konci třetího dílu strašně zle. Zle například z toho, jakou má stále KSČM podporu. Zle z toho, že část ČSSD by se nebránila s KSČM sestavovat koalici či vládnout. Zle z toho, že bývalý estébák si zaplatí lživou kampaň během prezidentských volbách... Atd.

Takové filmy by měly být povinně promítány na základních a středních školách. A velmi často. Protože mi přijde, že dnešní náctiletí si spíš z totality dělají legraci, než že by si uvědomovali tu nebezpečnost. Jasně, nemají osobní zkušenost a ani já ji v zásadě nemám, pominu-li pár spíš humorně-neškodných vzpomínek na předlistopadové období... Proto je ale důležité, aby díky těmto snímkům, výpovědím svědků, literatuře se o tom stále dozvídali a komunistické zvěrstvo se jim pořád připomínalo.

Protože, pak se přečtete, že část ČSSD si přeje zrušit Ústav pro studium totalitních režimů a část Rady je proti digitalizaci materiálů spojených s totalitním režimem. Pročpak asi... Pozorně si to (kromě tradičně nepřínosné a ohavné diskuse), prosím přečtěte.

Přemýšlejte a nezapomínejte.

0 Vašich komentářů:

Okomentovat