pondělí 2. října 2017

Zbavit se nepotřebných věcí. ASAP

Nechci hromadit věci: věci, které nepoužívám, ze kterých nemám žádnou radost, žádnou emoci, které jen zabírají místo a práší se na ně

Proto si nekupuju žádný suvenýry a podobný píčoviny z cest (stačí mi fotky a zažitky). Maximálně magnet na lednici. Nebo všechny ty rádobyvtipný kokotiny, které dostanete k narozeninám/Vánocům, jen aby vám gratulant měl co dát do ruky. Nechci. Upřímná gratulace postačí.

Pohled na zarovnanou poličku věcma (nepotřebnejma píčovinama) mě unavuje. Nechci. Daleko hezčí je severskej minimalismus. Polička a na ní kytka. Jedna.

Když nemáte věci, které nepotřebujete, jste daleko svobodnější. Jednoduše se můžete například přestěhovat, aniž byste utrpěli mentální újmu.

Začal jsem u sebe. Mám prakticky jen 3 šuplíky s věcma, dva z nich s menším oblečením (ponožky, trenky, boxerky, termo a sportovní prádlo). V třetím šuplíku věci. A už to lítalo. Všechno nepotřebný do hajzlu. 

Úplně nejhorší jsou třeba reklamní předměty. Například z konferencí. To letělo do hajzlu jako první. Věci, které chytnete do ruky maximálně jednou. Nebo vůbec. Neekologické debility: miliarda otvíráků na lahve, triliarda reklamních šnůrek na krk, ubohý hry, tisíce letáků, flash disky, USB huby...

Několik pravidel, které jsem dodržoval:
  1. Vše, co jsem vyhazoval, jsem maximálně zrecykloval. Krabičky, kde je papír i plast, jsem rozebral a vytřídil. Plast do plastu, papír do papíru.
  2. Trenky a boxerky, které jsem chtěl vyhodit, jsem rozstříhal na hadry, který se hoděj na čištění lyží od vosku, čištění štětců od barvy atd.
  3. Ostatní oblečení: horší kusy na hadry, lepší do kontejneru na textil. Ostatní oblečení, které nenosím, jsem dal na letgo.
To uvolnění, když něco podobného uděláte je úžasné. Zkuste to i vy.

2 komentáře: