pondělí 1. prosince 2008

Skvělá Yvonne Sanchez v Eurocentru

Jeden z vůbec posledních mých letošních hudebních jazzových zážitků jsem prožil ve čtvrtek v (bohužel) Eurocentru.

Ano, v bohužel Eurocentru. V sále, který prostě nemůže dokonale přispět k atmosféře tohoto typu hudby zvlášť, když je to minoritní hudební styl. Konec konců jsme toho byly svědky už na Illustratospheře a ta je přece jen trošku profláknutější a asi dnes již přístupnější širšímu publiku než v současné době Yvonne Sanchez.

Naplnit takový sál dokáže asi jen rocková kapela... Nicméně to kvalitu koncertu nerušilo. V očekávání jsem byl zvědav na to, jak si Yvonne poradí s novými skladbami z letošního alba My Garden, když ji bude doprovázet pouze kytarista (Pedro Tagliani) a perkusionista (Tomas Sanchez). Na albu zní přece jen vícero hudebníků :-).

Většinu skladeb vylosovala hlavně z nového alba a k mému příjemnému překvapění nezněly nikterak ošizeně co do nástrojové pestrosti. Především díky kytaristovi Pedru Taglianimu, který na aktustickou kytaru díky různým kytarovým smyčkám, které na sebe vrstvil přímo v průběhu skladeb, takže jsme od jednoho kytaristy slyšeli naráz jak basovku, sólovku i španělku a to tu instrumentální složku velmi obohatilo. V největší míře to předvedl ve své sólové skladbě.

I přes nachlazení, které Yvonne předestírála v průběhu koncertu, zněl její hlas právě tak dobře, jak jsem ho do té doby slyšel z jejích nahrávek. Bohužel jsem si již nepamatoval moc z prvního živého koncertu s Yvonne, který jsem viděl někdy na gymplu (kolem roku 1999 nebo 2000), kdy vystupovala s Robert Balzar Triem a Danem Bártou o pár metrů vedle v klubu Na Rampě, které se komorní velikostí pro tento žánr hodí daleko více. Tehdy to bylo hlavně o jazzových standardech. Čtvrteční koncert Yvonne pojala především jako představení její autorské desky.

O desce jen ve zkratce tolik, že ve srovnání s opusem Invitation, které je především o těch jazzových standardech, je My Garden přístupnější, pro posluchače zpěvnější :-). Jsou tu jiní - fundovanější a proto o desce radši přečtěte pohled Veroniky Vlachové.

Výborně nás bavila Yvonne i mezi skladbami nejrůznějšími zážitky, při kterých se smálo celé to sedící Eurocentrum. Vyzařovala z ní neustále pozitivní energie a temperament (jak je možná vidět i z fotek). V tu chvíli jsem si aspoň nepřipadal jako na výchovném dopoledním koncertě vážné hudby na základní škole i přesto, že my jsme dali přednosti stání vzadu, kde jsme se mohli vlnit a více si koncert užívat a jako unuděně sedící žáčci jsme si tak připadat nemuseli. (Koneckonců není nic zvláštního, že se na koncertech i jazzové hudby sedí, jen k tomu Jablonci, Eurocentru a pivu do kelímku mi to tak nějak nesedí...).

Vrcholem pro mne byla skladba Roses, na kterou jsem se těšil asi nejvíce. Za tu jsem byl moc rád a zaznamenal jsem ji v níže uvedeném záznamu, který zvukově a obrazově asi za moc nestojí, ale možná z něj ti, co se nemohli dostaviti, alespoň něco budou míti :-).





relevantní odkazy:

Yvonne Sanchez
| Yvonne Sanchez na MySpace | Yvonne Sanchez - Under the Moon and the Stars + Rainbow | Všechna videa | Recenze My Garden Veroniky Vlachové | Fotky naší koncertní party

4 komentáře:

  1. Já jsem se právě koncertu bála a stále bojím.. Deska je až moc dokonalá, takže bych apriorně asi byla zklamaná...A to, že více jak třicet spolupracovníků-muzikantů zredukuje jen na dva, bych neočekávala ani přinejmenším! Pedro je famózní muzikant, ale nejsou přeci jen skladby z My Garden ochuzeny minimalne o klavesy a basu?
    No jinak děkuji za links... :)
    Jo a jak to děláš, že Ti všichni účinkující takhle velmi rádi zapózují?!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak kdyby tam byly klávesy a basa, tak by to tomu dodalo možná ještě nějakou tu šťávu, ale jak jsem napsal: Pedro tím vrstvením různejch kytarovejch aranží tu a tam tu basu nahrazoval, takže to až tak komorně akusticky neznělo. Jinak souhlas: já jsem milovník bohatých instrumentálních složek, takže početenější ansámbl by mě jedině potěšil. Určitě mě to nezklamalo. Ohledně toho pózování ani nevím :-). Že by to bylo tím příjemných charakterem, který vyzařuju do okolí :-D? Příjemným čestným obličejem... :-)??? (Teď jsem sám sobě trochu koukám fouknul do trenek.) Určitě je to taky tím, že tito oslovovaní jsou lidí s nohama na zemi, kteří si na žádné extra hvězdy nehrají, ikdyž by někteří i mohli. To hraje taky velkou úlohu :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Mimochodem mě by zase zajímalo, jak to, že napíšeš komentář v 3:53...! To sice bude našeho času, ale stejně :-). Já šel spát v 0:20 a v 4:40 už jsem zase vstával, totálně mimo. Nechápu to, jak můžeš fungovat takhle bez spánku :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Neboj, asi za nedlouho fungovat prestanu...Znas to "krome pytlu pod ocima nemam jinych zavazadel", 4 hodiny spanku je pro me v tuhle dobu zase luxus a s priblizujicim se datem odletu mam pocit, jako kdybych mela toho stihnout osmkrat tolik.

    Yvonne bych chtela videt taky na zivo! Verim, ze Pedro hudebne nasytil a zasytil volne plochy, ktere mu byly prideleny, ale komorni aranze pisni z My Garden mi pripadaji dost ostrouhane...Ale koncert jsem nevidela, takze se mam rozhodne na co tesit a pak si teprve zformovat opravdovy nazor ;).

    OdpovědětVymazat