pondělí 4. května 2009

Po Praze bude Google fotit Smržovku

PRAHA, SMRŽOVKA | 4. května 2009 - Speciální vozy společnosti Google vyrazí do pražských ulic 5. května, aby zde fotografovaly ulice a Praha se tak mohla připojit k více než stovce měst, které si mohou uživatelé projít virtuálně na internetu. Po Praze bude následovat severočeská Smržovka

Street View je unikátní projekt společnosti Google, díky němuž si můžete virtuálně projít světové metropole na internetu. Speciálně upravená auta budou od května v Praze pořizovat fotomateriál asi tři měsíce. Po té začne zpracovávání fotografií a vše by mohlo být on-line k nahlédnutí do konce letošního roku.

Street View se ovládá v rámci map, které Google provozuje. Google na fotografiích z logických důvodů rozmazává obličeje chodců či státní poznávací značky vozidel. Taková praxe bude použita i v Praze.

Při fotografování Smržovky chce Google toto záměrně pravidlo porušit a naopak vyzve obyvatele tohoto malebného severočeského městečka, aby se v termínu pořizování fotografií (to bude probíhat cca 14 dní v druhé půlce srpna) co nejvíce usmívali.

Smržovka se tak stane vůbec prvním menším městem na světě, kde bude funkce Street View k dispozici. Rovněž vůbec prvním, kde se obličeje nebudou rozmazávat. "Chceme nabídnout alternativu k ostatním světovým metropolím a ukázat, že obyvatelé Smržovky jsou pozitivní a smějící se občané, proto jejich případné obličeje na fotkách rozmazávat nebudeme", vysvětlil Jaroslav Bengl, produktový manažer z Google Zurich.

Starosta města Smržovky Marek Hotovec informaci potvrdil a dodává: "Chceme místní městskou vyhláškou smích na tvářích Smržováků nějakým způsobem na měsíc srpen upravit. Budeme o tom jednat na nejbližší radě města. Chystáme se také vyzvat naše občany, mající pozemky blízko hlavních komunikací, aby měli v době pořizování fotografií pro projekt Street View čerstvě posečené trávníky. Připraven máme i speciální zelený nátěr, který bychom občanům poskytli v případě, že by bylo extrémně suché léto a trávníky by byly sluncem vypálené do žlutých až hnědých odstínů." Dodal, že tak vlastně Googlu ušetří případnou práci spojenou s nutností retušovat fotografie digitálně. "Již jsem o této možnosti s Jaroslavem Benglem hovořil dnes telefonicky a naši nabídku uvítal," dodal Hotovec.

Magazín Technet.cz vyhlásil soutěž pro své čtenáře, aby posílali fotografie speciálních aut společnosti Google, která budou snímky v Praze pořizovat. Za fotografie je odmění Technet.cz propagačními materiály. Michal Hanisch, píšící první blog ze střední Smržovky, k tomu uvedl následující: "Inspirovalo mě to rovněž k soutěži. Vyzývám proto všechny Smržováky, aby mi posílali v srpnu fotografie onoho speciálního vozu Opel Astra, který bude fotit naši Smržovku. Všechny, kteří zaznamenají vozidlo v našich ulicích a pošlou mi jeho fotografie, pozvu následně k nám pod les a upečeme si společně buřty. Buřty v lese, jsou buřty v lese."

Ještě dodal, že je velmi rád, že se Google rozhodl pro Smržovku a záměrně pominul města jako Jablonec, Liberec a zejména pak Tanvald.
"Je to jasná výhra a důkaz, že Smržovka je nejkrásnější město u nás," hrdě uzavřel Hanisch.

relevantní odkazy:

Google začne fotit Prahu
| „Špionážní“ auto Googlu dorazilo do Prahy

1 komentář:

  1. V relevantních odkazech bych čekal spíš odkaz na oficiální vyjádření pana Bengla :-D

    OdpovědětVymazat