úterý 9. června 2009

Jak jsem tak trochu slyšel NightWork

V pátek jsem poprvé viděl a slyšel populární kapelu NightWork. Nevím, proč jsem bombardován dotazy, jak se mi to líbilo, ale tak shrnu hlavní pocity z večera

Nutno dodat nějaké základní informace. NightWork jsem neměl naposlouchané. Viděl jsem na YouTube.cz jen dva songy. Jejich muziku jsem tak prakticky neznal. Za druhé: neznám televizní a filmové aktivity většiny představitelů - tedy komerční seriály, dabing, moderování apod. Za třetí: je nutno dodat, že jsem celou dobu koncertu nesoustředil, ale často jsem odcházel konverzovat k vedlejšímu baru. Možná byste mohli namítnout, že není fér hodnotit něco, co jsem neslyšel celé. Možná máte pravdu, ale nabízí se hned navazující otázka, proč jsem tedy nevydržel poslouchat celý koncert...? A tam je zakopaný pes.

Než budu kritický, je třeba připustit pár faktů: kluky hraní evidetně baví a dávají do toho opravdu hodně. Energii koncert jednoznačně měl. Druhá věc je ta, že jsou sehraní a dobře jim to pohromadě hraje. Je vidět, že se nezapřou jejich hudební geny. (Pak chválím web skupiny. Kdyby ho měli naši hudební oblíbenci z poloviny tak dobrej, slintali bychom blahem.)

Hudební performance mě však nevtáhla do děje prakticky vůbec, i přesto že předkoncertní drink proběhl, i přesto že jsem měl dobrou rozjařilou náladu. V tom je zakopán onen pes.

Ve vystupování chlapců jsem viděl prvky interpretace Monkey Business i Dana Bárty. Možná je to součást parodie, na které si kluci zakládají. Ač dívčí a ženské publikum nadšením aplaudovalo a vlhlo, já jsem se sám sebe ptal: proč. Nemůžu se ubránit dojmu, že kdyby kluci nehráli v seriálech, bylo by na Rampě pět a půl platících. V tom mám trochu osobní problém, že jde zase jen o to "jít na video" a tentokrát ne jen do první řady, ale i do druhé, třetí, čtvrté, páté, šesté... Není to má osobní závist, že jsou to hezcí hoši, které miluje televizní kamera a dívky. Je to spíš důvod, že než vizuální podoba tělesa mě zajímá to, JAK hrají a CO hrají.

Kolik dívek a jejich maminek (ano i maminky přišly) přišlo jen proto, že se dívají na stupidní večerní a podvečerní seriály, kde kluci hrají? Asi hodně. Je třeba ale přiznat, že recept: vem 6 hezkých sympaťáků co rádi hrají, prožeň je rok dva televizí a pak jim do ruky dej kytaru, prostě funguje. Rampa byla naprosto natřískaná - jednoznačný úspěch. Pak si dívky na záchodcích notují, jaké má Kuba dneska hezké tričko a jak to dneska Vojtovi prostě slušššššííííí. A já se ptám znova: proč. Ač je to samozřejmě milionkrát lepší a hodnotnější zábava než kdejaká diskotéka a kdejaký samohrajka, nutno dodat, že to je prostě hlavní proud. Na druhou stranu kdyby podobných skupin bylo víc a i taková živá hudba by mladé bavila víc než diskotéka, bylo by to fajn. To přiznávám.

Další věc byl dost průměrný zvuk. Například vokálům Dyka jsem prakticky vůbec nerozuměl a to jsem byl v teoreticky ideálním místě před zvukařem. Netušil jsem, o čem zpívá a zase škoda: zpívá mu to zcela evidentně hezky.

Než mě fanynky, které si toto přečetly, ukamenují v komentářích, nutno dodat, že jsem si doma pak muziku v klidu poslechl a bohužel se nestalo nic. Ze všech věcí se mi nejvíce líbila předělávka Mája - to mi skutečně přišlo originálně pojaté. Pak ještě Empathy, slušně odsýpající kousek s dle mého názoru hitovým potenciálem. Nemohl jsem se ale ubránit pocitu, že jsem to všechno už někde slyšel. Stejně jako v případě songu Pornstar. Naopak největší hitovka Globální oteplování mi příjde lacině humorná. Bohužel je to pro mě muzika co udělá to, že projde jedním uchem dovnitř a druhým ven.

Na závěr přikládám video, které mě skutečně pobavilo - proto jsem se nakonec rozhodl jít na koncert. Kluci mě skutečně pobavili. Přeju klukům zcela upřímně další hudební úspěchy a klidně i úspěchy filmové a televizní. Třeba jednou někdy na dalším koncertě budu potěšen víc.



relevantní odkazy:

NightWork web
|

5 komentářů:

  1. Ahoj! Konečně někdo, kdo kluky nevychválí, ale aspoň rozumně vysvětlí proč. Sice mě mrzí, že tě jejich hudba tolik nebere, ale co se dá dělat. A díky za tu chválu webu, jsem ráda, když mi někdo pochválí práci a vím, že webovky fungujou ;) Lenka (admin webu NightWork)

    OdpovědětVymazat
  2. čau Míšo!
    Konečně jsem se dočkala recenze, na kterou jsem byla tak zvědavá :-)
    Mrzí mě, že Tě koncert tolik nebavil, ale tu kritiku jsi napsal pěkně. Víš, že se jinak s Tebou co se týče hudby hodně schoduju...
    Těším se, až vyrazíme na další koncert...třeba dnes Jazzové hody? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. :-) zapomněla jsem se podepsat, ale asi víš, že jsem to psala já :-)
    Míša R.

    OdpovědětVymazat
  4. Samozřejmě mi to nedá, abych se nevyjádřila :). Jsem už asi zdeformovaná tím, co dělám, a ačkoliv sám víš, že mainstreamové hudební produkce a mediální tanečky, které k tomu všemu náleží, z duše nenávidím, musím konstatovat, že čeští přívrženci popu jsou odkojeni stereotypní frází, že je důležitý zpěv, hudební vyjadřování, ovšem zapomínají na to, že veškerý pop, který se k nám řítí, je pouhou kopií toho britského, kde vymydlení fešáci křepčí na pódiu, dovádějí ženské polovičky k šílenství a mnohem horší věci. "POP" je odvozenina adjektiva "populární", což samo o sobě vypovídá o celkovém charakteru věci, ale neznamená to, že takový pop je pouhým kýčem, plytkostí. Jen pouze vyžaduje jiné vnímání, než které aplikujeme na ostatní hudební žánry.
    Musím rýpavě opět konstatovat, že spojitost s Monkey B. nebo D. Bártou jsem očekávala s každou čtenou řádkou... a dočkala jsem se ;).
    Otázka mimo řádek: Jak víš, že si dívky na záchodcích notují, jaké má Kuba hezké tričko? ;).
    Prostě jediná rada na závěr s obecnou platností - od popového mainstreamu neočekávat funkové groovy, či produkce na artificiální bázi, či cokoliv, co se přibližuje našim oblíbeným interpretům, naopak posuzovat to, JAKÝM způsobem v tomhle konkrétním případě pop kluci dělají a zda se jim to daří.

    OdpovědětVymazat
  5. 4 Nicky: Vím kam míříš s tou narážkou, že jsem zase zmínil MBs a Bártu :-D. Nicméně nyní jsem to myslel jinak a špatně jsem se tedy nejspíš vyjádřil. Myslel jsem třeba to, jak Dyk zpíval. Musela bys to vidět, ty pohyby rukou, to byla mnohdy jasná nápodoba/inspirace Bártou. V "podiovém pohybování" jsem pak viděl pak i ty Monkey Business. Nicméně radou na závěr se řídit budu a děkuji za ní. Považuju Tě za profesionálku s obrovskými zkušenostmi, proto si každé takové rady vážím.

    Záchodové dostaveníčko "na děvčatech" sice tentokrát neproběhlo, ale dovedu si živě představit, jaká konverzace tam probíhá aniž bych tam byl ;-)

    OdpovědětVymazat