pondělí 29. června 2009

Trio Belleruche roztancovalo Akropoli

Projekt Euroconnections, který představuje českému publiku zahraniční hosty už téměř deset let, pozval do Čech britskou formaci Belleruche vůbec poprvé, a proto není divu, že jejich návštěva nezůstala bez povšimnutí.

Trio z Londýna kombinuje hip-hop DJe Modesta spolu se soulem bluesové kytary Rickyho Fabulouse a vše okořeňuje zpěvačka Kathrin deBoer svým hlasem. Belleruche jsou považováni za protiklad současného popového brit-soulu, který představuje například Duffy či Amy Winehouse. Jdou vlastní nevšední cestou. Z labelu Tru-Thoughts mají na kontě dvě LP – debut Turntable Soul Music z roku 2007 a loňské The Express.

V roli předskokanů se vůbec poprvé představil projekt Montage, duo tvořené známou zpěvačkou Klárou Vytiskovou a talentovaným bubeníkem Tomášem Herianem, jehož jméno je zároveň synonymem sólového projektu Drama Jacqua. Zajímavé hudební experimentování projektu Montage na hranici drum’n’bassu a elektropopu s „chraplákem“ zpěvačky ocenili pouze ti, kteří netrpí českou nedochvilností. Předskokanům se dostalo větších reakcí až s rádiovými hity The Cinnamon a Soul & Shine.

Po krátké přestávce nastoupili Britové – vlasatý kytarista, vokalistka v letních černých sexy šatech a poněkud nachlazený turntablista. To už byla Akropole slušně zaplněná a publikum se aktivně zapojilo hned od prvních beatů, jako by Belleruche u nás vystupovali měsíčně. Trio nejvíce představilo skladby ze dvou posledních studiových alb. Bluesové riffy kytary dokonale doplňoval DJ Modesto svými deskami. Žádný přehnaný hip-hop, ale dokonalá symbióza moderního elektronického soundu a beatu spolu s bezchybnou starou dobrou bluesovou kytarou. Naprosto famózní byl však odzbrojující hlas zpěvačky Kathrin deBoer.

Došlo i na krátká sóla, při kterých předvedl naplno svůj kytarový um Ricky Fabulous, stejně jako posléze DJ Modesto se svými vinyly a mixážním pultem. Zcela logicky musela kapela pro nadšené publikum přidávat, aby se nakonec mohla ztratit ve spletitých chodbách Akropole i se svým maskotem – vycpaným havranem.

Belleruche, Montage, Palác Akropolis, 11.6., Michal Hanisch pro časopis Rock & Pop

Poděkování směřuje Veronice Vlachové







photo by © Jakub Deml, 2009








photo by © Lukáš Kadeřábek, 2009

relevantní odkazy:


Rock & Pop
| Belleruche | Montage | Lukáš Kadeřábek photos

0 Vašich komentářů:

Okomentovat