čtvrtek 26. března 2009

František Kop Quartet v Redutě

S Viktorem jsem se vypravil na svůj již třetí koncert Františka Kopa a jeho kvarteta. Poprvé do prostředí, kam takové těleso sedne nejlépe hudbou a atmosférou především.

V uplynulých letech jsem slyšel a viděl FKQ v jabloneckém divadle, kam přišlo pět a půl platících a atmosféra před podiem tomu bohužel odpovídala. Po druhé to bylo v liberecké ZUŠ na společném koncertě s místním skvělým Big Bandem (koneckonců Martin Lehký libereckou zušku navštěvoval), kde již divácká atmosféra a odezva byla o několik řádů lepší.

Na potřetí tedy hurá do Reduty. Těšil jsem se, jestli zazní i nové věci, které se objeví na chystané desce, na níž jsou skladby již nahrány a budou se nyní míchat. Nakonec zaznělo několik novinek - na video níže jsem zaznamenal jednu z nich - skladbu Mojito, kterou přikládám s laskavým svolením Františka.

Samozřejmě zazněly především skladby z alba Twinkle (Arta, 2001) a i z alba edice Jazz na Hradě (Multisonic, 2007) - namátkou Circles (objevila se na DVD František Kop Quartet Live), Sleepwalking Girl, Smokin' And Loosin' či Kamasutra Samba. Atmosféra byla vynikající. Sice jsme v Redutě jako čeští diváci byli ve výrazné početní menšině, to však nevadilo. Většina cizinců na hudbu FKQ reagovala jakoby ji již léta znali, evidentně milovníci jazzu. Zvuk byl vynikající, sóla členů kvarteta doslova zdrcující. Na koncertech J.A.R. člověk nemá moc šanci vidět, co všechno předvádí za bicími Bady Zbořil, na koncertech FKQ to uvidíte v plné parádě :-)!

Teď se jen můžeme těšit na novou desku, až výjde. Nebo na nějaký další nejbližší koncert.



František Kop Quartet, Reduta jazz club, 21.3.2009

František Kop - saxofony
Petr Malásek - piano
Martin Lehký - baskytara
Pavel "Bady" Zbořil - bicí

relevantní odkazy:

František Kop Quartet | FKQ na Facebooku | Jazz club Reduta | Aktualizovaný seznam koncertů (nejen) FKQ | Kup desku FKQ Jazz na Hradě zde | Kup desku Twinkle

0 Vašich komentářů:

Okomentovat