pondělí 16. března 2009

Facebook už nikdy nebude takový jako dřív...

Nejen Facebook, přátelé... Nic už nebude takové jako dřív, proto se uklidněme

Histerie se strhla v těchto posledních pár dnech na Facebooku a tisíce (někdy desetitisíce) uživatelů se přihlašují do desítek skupin, prahnoucí po staré verzi Facebooku a protestující proti změnám z poloviny minulého týdne.

První jemnější a ne tolik kontroverzní změnou bylo to, že se stránky změnily na profily, takže i stránka například pro milovníky džusu se dnes podobá layoutem stránce běžného uživatele. Dramatičtější změna však nastala v rozložení stránky Home/Domů - po kliknutí na logo Facebooku, či na odkaz Home/Domů; zde nezůstal kámen na kameni.

Na první pohled jsem byl změnou taky lehce negativně překvapen, protože mi přišla méně přehledná, než přehled nových událostí pomocí feedů v předchozí struktuře. Vlevo ve sloupci po kliknutí na Fotky se například nezobrazí stejný obsah jako když uživatel klikne na Fotky dole v liště, kde je Facebook chat atp. - to je poněkud matoucí, pokud je to odkaz stejně pojmenovaný a každý udělá jinou akci a zobrazí jiný obsah.

Prostřední nejširší sloupec zobrazí feedy podle toho, jak je vylistujeme levými odkazy (jestli chceme fotky, odkazy, videa...). Pozitivní je, že můžete vylistovat poslední aktivitu různých skupin přátel, pokud tedy máte Přátelé sortované do skupin.

V pravém sloupci se zobrazují nejdůležitější události. Zcela nahoře narozeniny - super je, že po rozkliknutí více událostí zůstává uživatel na stejné stránce, jen se vyroluje níže více záznamů; chybou je, že to samé není možné pro nadcházející události - pro zobrazení kompletního seznamu musíme klepnout na Aplikace v dolní chat liště vlevo a srolovat až hodně nízko, případně si odkaz přidat do chat lišty. Níže v pravém sloupci potom v podstatě nejkomentovanější změny/události, či skupiny, do kterých se aktuálně přidalo nejvíce uživatelových přátel.

Velké srandy jsme svědky s překlady aplikace. Formulář pro status updates je jednou nadepsaný: "Co se vám honí hlavou", jindy: "Napište něco", nebo "Na co právě myslíte. Je to random vybírání různých překladů, nebo spíše chyba v aplikaci, která tu vybere horší překlad, tu lepší ze všech, které přeložili samotní uživatelé a tedy kdyby někdo tuto část přeložil jako "Křemílek je gay", tak by se tak taky někdy zobrazila? Těžko říct...

Zaoblení čtverečku fotky uživatele u feedu patří ke kosmetickým změnám, ale upřímně se mi hranatá fotka líbila víc... Nicméně, co čtu takhle statusy lidí a to, kolik lidí se přidává do skupin za starý Facebook, drtivá většina z nich jich změny hodnotí negativně. Já jsem toho názoru, že to chce zvyk. A snad si uživatelé nemyslí, že Mark Zuckerberg po 14 dnech od nové verze, vysortuje nejpočetnější skupinu, která si přeje starý Facebook zpět a novinky skutečně odpíská. Naivní. I za sebe ale hodnotím tuto změnu v současné době spíše negativně. Naopak první změnu layoutu po delší době, která proběhla loni a týkala se více částí stránek (především profilu a jeho stylu ovládání) jsem hodnotil a hodnotím pozitivně.

Tohle jen malý výčet skupin, které (marně) protestují:

We want old version Facebook!!
Nelíbí se mi nový vzhled Facebooku
My chceme starý(ej) facebook!! | We want the old facebook!!
1 000 000+ to bring back old facebook
Zpět se starým facebookem!!!
Old Facebook in just 2 steps
Chceme zpátky starej facebook!
Petition Against the "New Facebook"
GOOD NEWS! HOW TO GET THE OLD FACEBOOK BACK! :) (New way)
We want the old facebook back!

Tak se přidejte, chcete-li :-).

relevantní odkazy:

Facebook.com | Michal na Facebooku | Další mé články týkající se Facebooku: (Skoro) nikdo nemá rád Davida Ratha, Spam na Facebooku, Facebookem proti ČSSD?, Komunitní weby - část druhá

0 Vašich komentářů:

Okomentovat