úterý 24. března 2009

Severonoviny - březen za kamna vlezem

Všehochuť vanoucí nejen ze severních Čech - anebo o konci jednoho slavného obchodního domu, o porušování (?) ochranných známek, o "jaru" a krátce o vládě bez důvěry.

Jaro - not avalaible

Začnu tím jarem a nebudu se moc rozepisovat. Nejlépe a zcela pohotově to vyjádřil na Facebooku nedávno Jirka Ibl touto hláškou: "Hovno jaro", řekla zima. Když neprší, tak sněží. Když nesněží, tak padají kroupy. Do toho vítr. Hromady sněhu moc neubývají a tak se nebudu divit, když budeme mít na zahradě pod lesem, kam se sluneční paprsky vlivem ještě stále nízké dráhy Slunce nedostanou, hromady či hromádky sněhu ještě tak měsíc a půl. Snad ne déle. Nejen mě to už láká do Českého ráje.

Ochranná známka sem, ochranná známka tam

Překvapil mě reklamní papírový stojan společnosti O2, který stojí na háčku ve foyer. Je to papírový stojan ve tvaru džínsů, které jsou ztvárněné ze zadního pohledu s kapsami. Jedna z kapes obsahuje držák na letáky se sloganem: "Tuhle zkoušku máš v kapse". O co jde. Výtvarné ztvárnění džínsů se snaží napodobovat některé ochranné prvky a známky, patřící společnosti Levi Strauss & Co. Jednak pokus o nápodobu tvaru výšívky "dvou kopečků" na obou kapsách, který má symbolizovat hory kolem San Francisca (což je registrovaná jako ochranná známka) a druhak červený Red Tab® na levé hraně pravé zadní kapsy (rovněž chráněný patenty). Místo nápisu značky džínsů je na něm napsán slogan tarifu O2 [kůl]. Častá nápodoba těchto (a jiných) prvků u textilního zboží od různých trhovců mě asi nepřekvapí. V případě nadnárodního telekomunikačního gigantu, který si sám chrání své ochranné známky, loga a podobně, mě to vskutku překvapuje velmi. (Klikni na fotky pro zvětšení.)


Obchodní dům Ještěd - pápá lálá :-(

Minulý týden jsme už nechodili zkratkou skrz nejstarší legendární obchodní dům v Liberci. Tesco vyprodalo zboží, přestěhovalo se do vedle stojícího nového nákupního centra a nyní je již ohrazené. Dnes ráno cestou do školy jsem již viděl velký bagr s podivným chapadlem na konci, které tvarem velmi připomínalo klepeto raka. Ukusoval postupně kus za kusem z konstrukce obchoďáku. Cestou ze školy již byla část Teska dole - odhadem tak desetina (?) stavby, řekl bych. Bagr s mohutnými pásy na hromadě suti, betonu a kovových zbytků konstrukce dál uzobával další kousky známé architektonické stavby. Jedno oko nezůstalo suché. Skoro. Architektura ustupuje konzumu, ach jo... Co k bourání poznamenal profesor a proděkan FUA Jiří Suchomel pro T-UNI.




Tady ještě můžeme společně zavzpomínat. Za pár dní to již bude minulost:





Co jinak dodat k dnešnímu vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka... Byl jsem přesvědčen, že to ustojí, podle vývoje v dopoledních hodinách. Pak přijedu domů a je po všem. Nemám sílu ani nadávat, ani to nějak komentovat. O Paroubkovi jsem toho už napsal asi dost... Až budou předčasné volby, zase se projeví, co si tenhle národ zaslouží... Nutno dodat, že ač vláda svatá nebyla a ani Mirek není Mirek Dušín, tak jeho projev se mi moc líbil.

Jinak jsem konečně zahájil (krom dalšího semestru) i koncertní rok 2009. Přes několik koncertních nezdarů, jsem o víkendu konečně slyšel něco naživo. Nejprve koncert František Kop Quarteta v Redutě a druhý den koncert Robert Balzar Tria s Johnem Abercrombiem v Lucerna Music Baru. Ve skrze jazzový víkend, o kterém napíšu snad záhy vícero.

photo by © Michal Hanisch, 2009

relevantní odkazy:

Rozhovor s Johnem Abercrombiem pro Novinky.cz
| Rozhovor s Johnem Abercrombiem pro Houser.cz | Další plánované koncerty a má pravděpodobná účast na nich

2 komentáře:

  1. Bohatý to týden, co? ;)
    Ten Balzar me mrzi, moc :(. Ale bohuzel se jeste k planovanym koncertum vmisily dalsi povinnosti, ktere zpusobily to, ze v nedeli jsem byla uz rada, ze jsem se doplazila do postele. Takze moc rada si prectu z obou koncertu report ;).

    OdpovědětVymazat
  2. Byl to nakonec krásný víkend. Koukal jsem, že ani na J.A.R. se nepříjdeš podívat, máš tam v harmonogramu jinej koncert. To si jako chceš nechat ujít nejlepší funkovou kapelu ve Střední mléčné dráze :-D?

    OdpovědětVymazat