čtvrtek 5. června 2008

Jablonec a sport

Po osmi letech od první premiéry na Gymnáziu U Balvanu můžete dnes vidět exkluzivní zcela unikátní dobové tradiční vtipné studentské středoškolské amatérské video Pavla Křenovského, Veroniky Fratričové a Michala Hanische v upravené sestříhané letošní verzi, na které jsem makal s Vladimírem Ledeckým.

Cca 15ti minutový snímek (původně nazvaný Sport v Jablonci) vznikl v rámci závěrečné práce z výtvarné výchovy v druhém ročníku gymplu. Po dlouhých peripetiích jsme stvořili prvotní ideu snímku, následně pro snímek napsali scénář (na kterém se nejvíce podílel Pavel) a oslovili Veroniku Fratričovou, aby se postavila za kameru. Původní video z roku 2000 se skládalo ze dvou části. První část tvořilo vizuální představení vybraných sportovních disciplín, které jsou samozřejmě typické pro Jablonecko. Druhá část snímku pak obsahovala rozhovor se známou osobou sportovního prostředí Jablonecka.

K původnímu snímku vznikl dokonce i originální soundtrack (pro naše nejtvrdší fanoušky), na který jsme s Pavlem nahráli skladby z filmu a přidali ještě nějaké další navíc. Nahráli jsme rovněž originální zvuk cinkajícího přejezdu a další podobné úchylárny...:-). Momentálně (bohužel) nevíme, kdo nebo kde MC kazeta s nahrávkou je :-D. Nějaká fanynka ji nejspíše ukradla :-))).

V následující upravené verzi (kterou jsem oprášil kvůli studijním účelům na TUL) jsem se rozhodl ponechat pouze první část – video je tedy "ochuzené" o unikátní interview se známým jabloneckým sportovcem. Pokud tomu bude přát štěstí, budete si o něj říkat ve velkém, jsem připraven i toto video upravit a následně ho později vypustit do světa... :-). Je však třeba předeslat, že co se týče trapnosti je to ještě tak desetkrát horší než část, které budete ode dneška svědky :-).

Co můžete ve snímku čekat? Ve videu jsou představeny následující sportovní disciplíny: skok daleký, vrh koulí, orientační běh, kulturistika, cyklistika, cvičení, běžecké lyžování a bobování. Vše v dobových kostýmech :-). Původní video jsme s Vladimírem prostříhali, sestříhali, barevně lehce upravili a doplnili o hudební složku. Ve videu zazní tyto hudební kompozice následujícíh umělců (jejich práva jsou pochopitelně vyhrazena):

Coolio – Gangsta's Paradise
Loituma – Ievan Polkka (v podstatě finská lidová)
Queen – Bicycle Race
Michal David – Poupata
Guano Apes – Lord Of The Boards
DJ Visage – Formula 1 (The Schumacher Song)
Hans Zimmer – End Titles

Pak je třeba upozornit, že před těmi osmi lety jsme vypadali skutečně lehce jinak než dnes (Pavel a já), takže se především zasmějete, co jsme to byli za ucha a jak jsme se v Jablonci ztrapňovali před lidma z Jablonce :-))). Za těch dlouhých osm let jsme ještě více zkrásněli, přeházeli svoje žebříčky hodnot, narostlo nám trochu vousů, pivní pneumatiky, vyprofilovali jsme svoje vědomosti, názory, koníčky a životní postoje :-).

K obrazové "kvalitě" je třeba předeslat, že jsme před osmi lety točili na analogový proces a pásku jsme docela zatěžovali věčným převíjením ke konci poslední scény, protože jsme celý snímek natočili chronologickou metodou časově přesně tak, jak následně jednotlivé scény následovaly. Tedy: nestříhali jsme. Na výsledném barevném provedení obrazu se podepsalo i tehdejší horší počasí a koneckonců i těch osm let na VHS udělá lehce své...

Závěrem je třeba poděkovat: Pavlovi Křenovskému (za režii, herecký výkon v hlavní a vedlejší roli roli, kostýmy, scénář), Veronice Fratričové (za nasnímání, za kameru, skvělé záběry, nápady a podporu), sobě (za herecký výkon v hlavní a vedlejší roli, scénář, střih, design a finální produkci), Vladimírovi Ledeckému (za pomoc při střihu, hudební režii, software a hardware), Mojmiru Volfovi (za převod analogu na digitál) a obyvatelům Jablonce nad Nisou (že nám zadarmo zahráli a my se tak stali slavnými). Další díky: Lékárna Mšeno – pan Fratrič, Ulead VideoStudio, IBM/Lenovo ThinkPad R61 (že to ty naše stroje utáhly), různé tutorialy :-). Finálně samozřejmě všem těm našim pošetilostem (pivo, ženy, zpěv).

Můžeme si dát ještě takovou soutěž (pochopitelně bez cen), kdo najde největší počet chyb ve videu. Pár jich tam je, některé záměrné, některé nezáměrné, některé jsme museli udělat s Vladimírem při letošním přestříhání snímku.

Tady to jest (nezvětšujte si to na fullscreen, protože pak vyniknou ty nedokonalosti analogu a našeho točícího neumu...). Čekáme bohaté košaté košilaté pochvalné komentáře do komentářů. V případě, že někdo z vás bude mít neskonalou touhu nám poslat honorář, nechť mi napíše sem a dohodneme se ;-).



relevantní odkazy:

Jablonec a sport na YouTube | Michalův videokanál na YouTube | Pavel Křenovský | Michal Hanisch | Gymnázium U Balvanu

0 Vašich komentářů:

Okomentovat