sobota 5. dubna 2008

Kterak Michal zahájil letošní koncertní sezónu

Začínat koncertní rok koncertem J.A.R. s sebou přináší riziko, že koncerty, které budou následovat po něm, zůstanou ve stínu české funkjazzrockové superskupiny :-). Důvod je myslím zcela jasný. Není v zemi České lepší kapely vůbec :-))). (Váca by dodal Long live J.A.R.)

Už před koncertem podle zpráv mých především hudebních kamarádů bylo krásné zjišťovat, že na první letošní jarní koncert se chystá snad nejvíce lidí, co jsem snad kdy na koncertě zažil. S účastní souhlasily obě Veroniky, pan Viktor, pan Tomáš, Soňa, Radka, Zuzka. Účast oznámila i Klára :-). Patrik zvažoval svou přítomnost alespoň na after párty. Dan Maršalík se z akce omluvil :-).

Nakonec chyběl vlastně jen Patrik a jedna Veronika, jinak jsme byli kompletní. S Viktorem dorazil ještě kamarád Milan, který s námi byl vlastně i na loňském jarním koncertu v Lucerna Music Baru.

Jaký byl koncert? Hm – není tohle vlastně zbytečná otázka, jaký koncert byl, pokud se konal v komornější malé Lucerně, kde se zvukem bývají menší problémy než ve Velké? Asi ano, je to zbytečná otázka. J.A.R. bezesporu pokračují ve skvělé formě, kteoru předvedli loni v Lucerně velké. Leč after párty nebyla taková, jakou jsem čekal. Asi to bylo tím, že hudební prostor dostal Michael Viktořík, který je trošku na jiné vinyly než DJ Maceo.

Včera v O2 Aréně řádili Monkey Business. Po několika předchozích ročnících asi jedné z nejméně neobjektivních hudebních anket jsem byl skeptikem a věřil jsem jen klipu Kit Bike. Přenos jsem nesledoval přes pracovní vytížení, ale výsledky mě potěšili – jak jinak. Tři sošky pro skupinu korunované zpěvákem roku pro Matěje Rupperta (server Aktualně.cz hned po výsledcích večer z Rupperta udělal Ruperta...). Loni vydaná pátá deska Objects Of Desire And Other Complication (moje recenze) posbírala myslím právoplatně cenu za popovou desku roku (nebo si snad někdo opravdu myslí, že popové album roku měli vyhrát Chinaski nebo dokonce Lucie Bílejch z ostatních dvou nominovaných?) a i obal roku od Lely Geislerové, která volně navázala na ilustratované obaly desek Mein Kampfunk nebo Armáda špásu (moje recenze) je dalším originálním pojetí jak udělat booklet v dnešní době jednostránkových pseudobookletů (respektive letáků) v albech cizích interpretů určených pro český trh.

Zpěvákem roku se Ruppert stal z ostatních nominovaných právoplatně. Nebo si někdo myslí, že měl vyhrát Hrůza nebo nedej bůh ten hrůznej Kolář? (To snad ani nemůže někdo myslet vážně...) Loňský rok asi nejvíce "patřil" ze skupin "kolem" Holého právě Monkey Business a logicky i díky nové desce i jejich zpěvákovi (nová deska se specifickou distribucí, velké turné po halách, skvěly klip, koncerty a vydání alba v Jižní Americe...). Ten letošní rok bude naopak ve znamení Dana Bárty (vydává se deska Illustratosphery i Robert Balzar Tria, nová tůůůr apod., Holý hovořil i o možné netradičně pojaté bestofce J.A.R.), takže pevně věřím, že touto dobou příští rok zpěváka roku opět po přestávce převezme již teď zcela zaslouženě Dan Bárta :-).

Ještě určitě mrkněte na nový web Roberta Balzara a jeho tria, který je skutečně světově pojatý (grafika a vkusná hlavička) s bohatými informacemi napříč kariérou (záklaní info i o ostatních kapelách: diskografie, fotografie, členové), profesionálně provedený (fuck off všichni "Sherwood klucííí", co pachtěj hudební weby pro SonyBMG...) a jenž prostě obsahuje to, co má takový web obsahovat. Web je normálně fungují bez zbytečnejch flashů s normální url strukturou stránek, na které se dá normálně odkazovat. Doufám, že si z toho vemou inspiraci jak J.A.R. tak i Monkey Business :-)!

Co dál nás hudebního čeká? Krom zmíněných dvou domácích alb je nejblíže například koncert Laca Decziho, společný koncert Monkey Business a Freak Power, koncert Illustratosphere... Na to vše se již teď můžeme těšit.

relevantní odkazy:

Anděl 2007 | Monkey Business | J.A.R. | Robert Balzar Trio | Laco Deczi | Dan Bárta | Tomášovy fotky z rozjařené cesty na koncert a dvě fotky z koncertu

0 Vašich komentářů:

Okomentovat