středa 19. listopadu 2008

Tradiční pocení v Lucerně

Obvyklé tradiční listopadové dostaveníčko tentokrát s pár netradičnostmi...

Prvně byl omluven Váca ze studijních důvodů, takže poprvé po pěti letech nebyl 17. listopadu v natřískaném velkém sále Lucerny (ono neúčast je možná pouze v případě svatby, pohřbu a studijních důvodů). A pak se točil audiovizuální záznam z gigu, který nejdřív poběží na HBO a posléze (snad) bude vydán na DVD (na to se těšíme všichni). Toť netradičnosti. Mezi tradičnosti patřilo samozřejmě nehorázné vedro a občas horší zvuk, na který si pár lidí ztěžovalo (mně to přišlo v pohodě). Michael Viktořík tradičně obměnil několikrát svůj kostým, Splash hornz si vystřihli klasická sóla a u báru v prostředním patře Lucerny tradičně teplý vodový gambrinus z láhve šup ho do kelímku za 40 korun (a jak pak po koncertu a vedru i tak teplý chutná!).

Natáčení samotný koncert nijak zvlášť nepřipomínalo ani nenarušovalo. Jen lehce ubylo tradičních proklamací mezi skladbami, takže jednotlivé písně J.A.R. servírovali hezky těsně za sebou bez okolků (nicméně hláška s ovacemi i s padesátikorunou za další písničku nechyběla...). Tradiční slovní fórky byly trochu neobvykle nahrazeny dívkou v plavkách, která se občas mezi skladbami prošla před muzikanty na podiu s tu vtipným s tu s méně vtipným transparentem, který vždy pohotově obrátila, aby bylo hezky vidět logo HBO, které se pak z DVD rozhodně vystříhávat nebude, řekl bych. Vzhledem k tomu, že to HBO platí a chce z toho také něco mít, to docela chápu a bylo to pojato vcelku netradičně. Je to prostě něco za něco... Budiž.

Setlist obsahoval tradiční osvědčené fláky, které se poslední dobou na koncertech hrají snad jen s vyjímkou skladeb Ťo ti ťo a O lidech řekla Míša, které se tak často nedávají. Myslím, že se tam mohl šoupnout například i skvělý Hnědojed, ale nedošlo na něj...

Po těch několika (pěti) koncertech v Lucerně má člověk tak trochu pocit, že už to všechno zná, několikrát slyšel a faktem je, že se prostě show dramaticky nemění. Roste ale nasazení muzikantů - loňský koncert byl vynikající, ten letošní rovněž, takže dobrý důvod ho zaznamenat na nosič (koneckonců obrazovému materiálu na VHS V deseti letí desetiletím bude příští rok deset let). J.A.R. v Lucerně 17. listopadu je taková hezká povinnost pro všechny skalní fandy. Tradice, která tu byla a věřím, že i bude. Nicméně i přes výbornou atmosféru v natřískaném sále mám tak nějak pocit, že bych si letos možná více užil koncert třeba u nás na Severu, aby to bylo zase trochu něco jiného... Třeba příští rok?

Příští rok si s J.A.R. oslavíme dvacítku. Bude DVD, pravděpodobně i bestofka. Bude i Lucerna a třeba po 3,5 letech zase koncert na Severu v Liberci nebo Jablonci v rámci turné. Teď bych si dal pro změnu zase ještě nějakej ten jazz, popř. jazzové Vánoce s libereckým ZUŠ Big Bandem a pak už mohu v klidu uzavřít letošní koncertní sezónu.

Tak zase za rok.

photo produced by © Radka Černá, 2008

relevantní odkazy:

J.A.R. | HBO | Fotky z koncertu a z after párty od Radky Černé | V deseti letí desetiletím

1 komentář:

  1. No jen zatlačím slzu zoufalství a závisti, že jsem tam nemohla zajet :)...

    OdpovědětVymazat