sobota 27. října 2012

Význam finančních rezerv

Slyšeli jste někdy o tom, jak je důležité mít finančni rezervy? A v jaké výši?

Odborníci přes finance radí, že by měl mít každý na osobním účtu ideálně neustále tři čisté platy. Někteří dokonce hovoří o pětinásobku čisté měsíční mzdy.

Na co je to dobré? V dnešní turbulentní době například na to, když člověk náhle ztratí zaměstnání. Pokud máte takovou rezervu, prakticky nic se neděje, můžete normálně existovat dál bez nutnosti nějak výrazně měnit svoje životní návyky. Můžete s klidnou hlavou hledat nové pracovní uplatnění. Pochopitelně se finanční rezerva hodí například i v případě dlouhodobější nemoci.

Myslím, že zásadní předpoklad, jestli si někdo uvědomuje nutnost rezerv, je ten, jestli člověk žije jen přítomností, nebo se díva do delší či kratší budoucnosti. Ti, kteří v den výplaty propálí polovinu a týden před další už chroustají suchej chleba, si rezervy tvořit nebudou, ne často proto, že by nemohli, ale že prostě nechtějí.

Jak ostře se to tluče navíc s faktem, že si ještě spousta občanů neuvědomila fakt, že brát si spotřebitelské úvěry na dárky či dovolenou často smrdí slušnou dluhovou spirálou...

Proč o tom píšu? Protože chca nechca se na nás valí Vánoce. Pro mě osobně svátky klidu, ideálně hezkého sněhu (kéž), pravého vonícího stromku, cukroví, svařáku, uzenýho, znojemských okurek a ještě většího semknutí rodiny. Pro spoustu lidí v dnešní době stres, komu jaký dárek se bude pořizovat a stres z případné adekvátnosti a hodnotnosti dárku... Nechť.

Jako člověk s ekonomickým vzděláním a skutečně velkou mírou odpovědnosti v této oblasti musím říct: ano, utrácení podporuje a rozhýbává ekonomiku. Rozhýbávat ekonomiku před Vánoci na dluh díky spotřebitelským úvěrům, je však nezdravé rozhýbávání ekonomiky. U (nejen) těchto úvěrů totiž platí dvojnásob, jestli si ho člověk může vlastně dovolit... Ruku na srdce.

0 Vašich komentářů:

Okomentovat