úterý 14. července 2009

První letošní Alpy

Minulý víkend jsem si střihnul rychloakci v Alpách. Se Sáblovými jsme se vypravili do pohoří Rätikon pokusit se vylézt na nejvyšší horu Lichtenštejnska

Grauspitz, nejvyšší hora Lichtenštejnska, má dva vrcholy: Hintergrauspitz (2 574 m) a Vordergrauspitz (2 599 m) a leží na hranici Lichtenštejnska a Švýcarska. Překvapivě na ní nevede značená cesta.

Plán byl jasný a rychlý: v pátek ráno jsme vyrazili směr Bad Ragaz - luxusní lázeňské městečko na okraji Švýcarska, kde jsme zakempovali. V sobotu byl naplánován výstup a v neděli návrat domů. Taktizovat kvůli počasí se tedy nedalo.

V sobotu jsme se vydali na túru. Přejeli jsme do městečka Jennis, odkud jsme vyšli. Tušil jsem, že to bude časově a fyzicky náročná túra, ale stejně mě nakonec překvapilo jak dlouhá byla. Nejprve jsme stoupali po lesní kamenité cestě serpentinami až do sedla, ze kterého jsme sestupovali a obcházeli hřeben až k salaši. Od salaše jsme již museli hledat cestu. Tu jsme dle mapy a gps vybrali správně a začali jsme strmě stoupat po místy travnatých místy kamenitých partiích a do sedla těsně pod Hintergrauspitz (jinak též Schwarzhorn).

Pak jsme se chystali Hintergrauspitz obtraverzovat po mokrých travnatých balkóncích až do sedla pod hlavní vrchol. Jenže se zhoršovalo počasí, času jsme měli už velmi málo a museli jsme ušetřit síly na zpáteční cestu, proto jsme nakonec vylezli pouze na nižší Schwarzhorn.

Cesta zpět byla velmi dlouhá a náročná. Není se čemu divit, dle GPSek kluci naměřili, že cesta byla dlouhá 28 km s převýšením 2000 metrů. Výstup trval cca 14 hodin. Drsný zápřah.

Jinak jsem si to ale vnitřně užíval: krásně spasené louky a travnaté kopečky, čisté krávy se zvoncema, svišti, luční kvítí... prostě nádhera. Doufám, že všechno výjde dle plánu a podaří se nám podívat do Alp ještě v září. A třeba dojde znovu i na nejvyšší horu Lichtenštejnska - tedy hlavní vrchol Gauspitz ;-).

Přidávám i dvě fotky ze serveru SummitPost, abyste viděli, jak vrchol vypadá při hezkém počasí.
















photo by © Michal Hanisch a SummitPost.org, 2009


relevantní odkazy:

Fotky z prvního dne - Bad Ragaz
| Fotky z výstupu | Všechny zdolané vrcholy

0 Vašich komentářů:

Okomentovat