pátek 31. října 2008

To Michael with love Candy

Letošní zahraniční hudební hvězdou, na kterou jsem se těšil převelice, byla Candy Dulfer, která se svým Candy Store přijela v rámci turné do Prahy, do Lucerna Music Baru.

Po loňském koncertu Maceo Parkera, jednoho z nejlepších saxofonistů a funkerů vůbec, je právě Candy Dulfer světová saxofonová jednička něžného pohlaví. Navíc: Candy je skuteně kus něžného pohlaví! Příjde mi, že s přibývajícím věkem snad mládne. Sice je Photoshop mocný grafický nástroj, ale na fotkách pro poslední řadové album Candy Store mi příjde mnohem přitažlivější a sexy než na fotkách pro desky z počátku kariéry. Asi zraje jako víno :-).

Byli jsme zvědaví, jak její funkový saxofonová show obstojí ve srovnání právě s loňským Parkerem, který předvedl tříhodinovou monstrózní show. Skoro na minutu přesně v devět se na podium Lucerna Music Baru začal scházet band (kytara Ulco Bed, basskytara, bicí, klávesy Thomas Banks, druhé klávesy Chance Howard, který také mimojiné jako Candy spolupracoval s Princem). Poslední přišla Candy se svým věrným žesťovým společníkem v ruce. Funková neuvěřitelně sympatická diva ve fialových šponovkách a černém blyštivém svetru. Po úvodní písni přišla na podium i zpěvačka Leona.

Koncert začal songem L.A. Citylights z Candy Store, který dokonale show otevíral. Otvírák troufám si tvrdit stejně velkolepý jako třeba Parisian. Pak už se střídala jedna funková pecka za druhou. Candy hrála především z nového alba (L.A. Citylights, Summertime a myslím že i Everytime), ale nevynechala ani klasické fláky - jmenujme jeden za všechny: Sax-A-Go-Go (společně s Pick Up The Pieces). Došlo dokonce i na Princeův song Life Of The Party, při kterém se publikum skutečně rozproudilo.

Pokud srovnáme show Macea a Candy, tak krom nasazení a funkové saxofonové smrště byly oba koncerty rozdílné svým stylem pojetím. Maceo Parker měl show delší, ale vystavěnou na prakticky neměnném setlistu, který je stále prakticky stejný koncert od koncertu. Candy Dulfer předvědla kratší show ve srovnáním s Parkerem, nicméně show, která se mění a je pestřejší. Parker je bard a svým způsobem se k němu hodí i to čtvrthodinové velkolepé slovní antré jeho manažerky Natashi Madisson :-). Candy působí více při zemi a výrazně více využívá blízkého kontaktu s publikem, se kterým aktivně komunikuje.

Publikum bylo výborné a bylo vidět i na kapele, že si je toho vědoma, protože i hudebníci se těšili z oboustranného hudebního splynutí. Kapela dvakrát přidávala. Při tom druhém přídavku to byl pochopitelně superhit Lily Was Here (viz video). Po koncertě proběhla i autogramiáda nového alba, takže nešlo si ho nekoupit a mít tak možnost dostat milé věnování třeba přímo na kotouč :-).

Vychutnejte atmosféru Tomášova krátkého videoúryvku fláku Lily Was Here:

video by © Tomáš Vacek, 2008

V rámci podepisování alba Candy Store Candy Dulfer ochotně a ráda pózovala fotografům a tak máme na vyjímečný koncertní zážitek památku i my. Nutno dodat, že to byl bezesporu nejfunkovější zážitek letošního podzimu, který mohou trumfnout snad už jen J.A.R. v Lucerně 17. listopadu.

photo by © Tomáš Vacek, 2008

relevantní odkazy:

Candy Dulfer | Maceo Parker | Fotografie Tomáše Vacka | Naše fotky s Candy | Leona

3 komentáře:

  1. Tssss, to jsi snad nevěděl, že ženy nestárnou, ale mládnou? :)
    Jinak to musel být zážitek (samozřejmě ten koncert, o pózování s Candy nemluvě). Je pravda, že Maceo je klasika, stejný setlist a člověk ví, na co jde. Candy je dynamičtější a samozřejmě i krásnější :P.
    Jsem ráda, že sis to užil ;).

    OdpovědětVymazat
  2. Musím nesouhlasit! Letošní Maceův koncert byl setlistem diametrálně odlišný od toho loňského. A podobně na tom byla i atmosféra a vyznění celého koncertu! Takže ho evidentně mění!

    OdpovědětVymazat
  3. bolo to nezabudnutelne a uzasne....Danny

    OdpovědětVymazat