Prvním důvodem je holá sympatie k Budějovickému Budvaru, jehož dvanáctku i desítku prostě mám rád :-). Budvar patří (vedle Plzně, Svijan a Kozla) mezi moje nejoblíbenější pivní značky. Druhý a silnější důvod byl fakt, jakým způsobem nové budějovické pivo Pardál vznikalo. Pardál se rodil na základě chutí pravých českých pivařů, kteří si jeho finální chuť vybrali vlastně sami. Vše o vzniku Pardála naleznete na webových stránkách, takže bych se nerad rozepisoval o tom, co si můžete sami přečíst. Jen ve stručnosti pivo vzniklo tak, že se sesbíralo po republice několik desítek pivařů, kteří pak formou ochutnávek vybírali jednotlivé vzorky nově vznikajícího piva.
Pardál má unikátní etiketu, která se od desítky i dvanáctky zcela odlišuje; jen skleněná flaška je tvarově shodná. Musím říct, že je to skutečně dobré chutné pivo. I přesto, že pokud mohu, upřednostňuju spíše ležáky, tak vedle stabilně výborné desítky Svijan a Kozla je Pardál prostě výtečná výčepní desítka. Docela by mě zajímalo, jak by Pardál chuťově ohodnotili ti, co obecně nemají rádi Budvary díky jejich zcela odlišnému charakteru než mají jiná piva (Tomáši?) - ne jen kvůli množství alkoholu (12° Budvar je vlastě nejsilnější nebo jedna znejsilnějších dvanáctek u nás s 5,2 % alc.)

Každopádně pivu Pardál přeju jenom samé úspěchy a doufám, že se brzo objeví někde poblíž lokál, kde bych mohl na točeného zajít. Byl bych rád, kdyby takové pivo ubralo něco z koláče konkurenčního gambáče desítky, protože gambáč desítka je po všech stránkách sprosté mainstreamové pivo bez chuti :-).
relevantní odkazy:
Pardálova minisite | Budějovický Budvar | Jiná minidegustace Pardála
0 Vašich komentářů:
Okomentovat