čtvrtek 15. ledna 2009

(Nejen) Michalova velká pivní statistika

Zvláštní životní osudy člověka potkávají. Vždycky jsem měl rád všelijaké statistiky: co, kdy, kde, kolik, průměrně a tak... Pak přišla statistika na vejšce, kterou jsem si zapisoval kvůli nezdarům dokonce znova, a to už jsem ji vážně neměl v lásce. Pak přišel ještě jeden navazující statistický předmět a já měl dost...

Nicméně mě to statistikování všeličehos nepřešlo ani po tom. A tak dneska nahlédněme do statistik pivního komunitního webu Beerborec.cz, na kterém své "výkony" eviduje každý správný milovník piva.

Loňských 752 piv jsem už tady předestíral. Pojďme to rozebrat podrobněji ;-). Ač jsem třeba byl vždy milovníkem ležáků (a jsem dodnes), v žebříčku piv dle voltáže vede desítka, následuje jí jedenáctka a třetí příčku obsadila dvanáctka. Lze z toho vysledovat logický důvod. Od doby, co mi začalo chutnat lahvové (to byl dramatický zvrat), jsem začal pivo konzumovat doma k večeři i na chuť, proto dramaticky narostly počty vypitých desítek, jelikož v restauračních zařízeních většinou upřednostním ležáka.

Má nejčastější značka

1.Svijany
261 piv
2.Budvar
121 piv
3.Kozel
118 piv
4.Pilsner Urquell
106 piv

Zajímavé je srovnání nejčastější značky s celkovými statistikami serveru Beerborec.cz. V celkových statistikách nejoblíbenějších značek na prvních dvou příčkách jsou ta piva, která z principu a nechuti zásadně ignoruju (pokud to jde). Na první místě je Gambrinus, na druhém Staropramen. Až na třetí pozici je Pilsner Urquell.

Má nejčastější kombinace
1.Svijany 11° točené
141 piv
2.Pilsner Urquell 12° točené
76 piv
3.Kozel 11° točené
64 piv
4.Svijany 10° lahvové
60 piv
5.Gambrinus 10° točené
55 piv
6.Budvar 12° točené
45 piv
7.Svijany 11° lahvové
41 piv
8.Budvar 10° lahvové
38 piv
9.Kozel 10° lahvové
29 piv
10.Budvar 10° točené
27 piv

Srovnejte s následující tabulkou nejčastější kombinace, na jejíž číslech se podílí všech 1280 aktivních pivních borců.

Nejčastější kombinace Beerborec.cz
1.Gambrinus 10° točené
350691 piv
2.Staropramen 10° točené
118629 piv
3.Plzeň 12° točené
52172 piv
4.Krakonoš 12° točené
42922 piv
5.Budvar 10° točené
41969 piv
6.Gambrinus 10° lahvové
39546 piv
7.Starobrno 11° točené
33382 piv
8.Pilsner Urquell 12° točené
33155 piv
9.Gambrinus 12° točené
31882 piv
10.Radegast 12° točené
30955 piv

V nejčastější kombinaci se rovněž zcela liším od hlavního pivního proudu celého webu. Gambrinus a Staropramen opět v čele, na třetí pozici konečně normální pivo (!) s nějakou chutí. Velmi zajímavé je čtvrté místo Krakonošské 12ky, což evidentně znamená to, že na webu musí nutně evidovat hodně pivařů z Krkonoš či Podkrkonoší, jinak si to nedovedu vysvětlit. Naopak mě překvapilo, že kombinace Svijany 11° točená se do celkových statistik vůbec neprobojovala.

To, že vodová točená desítka gambáč v mé statistice předstihla lahodný točený ležák z Budějovic je dáno tím, že na drtivé většině nejen hudebních akcí je člověk tlačen pít prostě nedobrá piva (pravděpodobně za výsledek může i firemní víkendová outdoor teambuildingová akce :-D, kde se točil rovněž gambáč, pamatuju-li si dobře).

Denní průměr:

Já: 1,7738 piva denně
Beerborec.cz: 2,3421 piva denně


Nicméně ani rodiče ani prarodiče nemusejí mé "výkonny"nikterak šokovat a mohou býti v klidu, jelikož jsem ještě skutečně malé hovínko proti následujícím skutečným pivním borcům (chtěl bych vidět, v jakém stavu a jak ty piva do počítače evidují...):

Nováček měsíce (leden 2009) - denně průměrně piv
1. Bagrák 6.67





2. Houmer 6.50





3. nitram 6.27





4. velitel510 5.00





5. kruntas 4.00





Absolutní borci - denní průměr


1. pidilid 10.61
2. Němec 10.07
3. Svítí 9.89
4. krakoza 9.28
5. Johnny58 8.91
6. perlos 8.44
7. NePÍČ 8.13
8. krakoza 8.10
9. pAsaci 7.38
10. Tepich 7.24


Velmi vtipně pod touto tabulkou působí po kliknutí vyskakovací dialog se zněním: Nadměrná konzumace alkoholu může způsobit zdravotní nebo sociální problémy. Nelze proto doporučit pití více než jednoho, maximálně dvou piv denně.

Nakonec sem nemohu nepřidat video Jaroslava Uhlíře, natočené návštěvníkem loňské Benátské noci na Malé Skále. Ke zdejším statistikám to tak nějak jako hudební podkreslení patří :-), navíc si všimněte jak groteskně Uhlíř na podiu před davem rockuchtivých posluchačů performuje :-).



Všechna zde uvedená čísla jsou platná k 12. lednu 2009. Do komentářů můžete připojit vaše výkony, pivní zážitky, popřípadě preferovaná piva.

Pro všechny nenechavce bych rád (velmi) zdůraznil, že tak, jak někdo má rád víno, má někdo rád pivo. A tak jak někdo rád degustuje různé odrůdy, někdo rád ochutnává různá piva :-). Byl bych nerad, kdyby si někdo myslel, že snad piju pivo jen proto, abych mohl evidovat, lámat rekordy apod. :-). Zároveň musím rovněž podotknout, že se u mě nevyskytuje prakticky žádné z těchto 40ti znaků alkoholismu :-)))).

14 komentářů:

  1. Uhlire jsem zazil pred rokem na koncertu Tri Sester v Liberci a musim rict, ze to byla kvalitni vsuvka, ktera potesila vsechny pritomne.

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi slušné výkony tvoje i těch dalších přeborníků :-)) Došlo mi přitom, že jsem ještě nikdy nepila Svijany.. jak se to mohlo stát? Mám ovšem strach, abych nenašla lepší pivo než Plzeň, to je srdeční záležitost.. Ale vyzkouším, vyzkouším, snad brzy :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Svijany a Plzeň nelze srovnávat - to jsou zcela jiná piva pojetím, symbolikou, brandem, cílovou skupinou a tak. Plzeň je jasná jednička (spolu s Budvarem) mezi premiovými českými pivy, o tom asi není sporu. Plzeň (hlavně ta exportní, v čemž je mnohdy chuťovej rozdíl) má výbornou chuť - není tak silná jako třeba Budvar 12 a tudíž není tak nebezpečná :-). Z tanku je pak suvereně nejlepší. To je lahoda. Trochu mě mrzí přístup Pilsner Urquellu, že ta "lepší" plzeň jde na export a ta "horší" do českých hospod. Skutečně je to mnohdy znát. Ale zas je třeba přiznat, že to není jen o pivě, ale i o čistých trubkách...

    Za to Svijany jsou dle mého názoru jednička mezi regionálními pivy - mezi soukromými malými pivovary. Svijanskou desítku sice chuťově porazí Kozel desítka - hlavně v lahvové verzi, nicméně točená svijanská jedenáctka, to je lahoda a tam zase mírně vítězí nad Kozlem jedenáctkou. Svijanská 13ka je pak těžkotonážní ležák s nejlepším poměrem výkon/cena - tedy: nálada/cena :-D. Navíc svijanská piva nejsou pasterizovaná, tudíž mají sice nižší dobu spotřeby, ale za to jsou zdravější, přírodnější a tak. Je to taky o tom pojetí. V Českém ráji na zahrádce pod pískovcovejma skalama si nemůžeš dát něco jiného než Svijany, stejně jako na funkové párty nebo na jazzovém koncertu to nejde bez premiového piva.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je docela vyčerpávající srovnání a charakteristika.. Mám chuť na pivo :-)) Jako Plzeň tady u Ostravy dostanu v každé druhé hospodě, ale kde si říct o Svijany, to vidím reálně, nejspíš nikde, jsme trošku dál od Českého ráje :-) To nic nemění na tom, že to pivko v dohledné době někde vyzkouším, i kdyby to měl být lahváč :-) Zkusit se má všechno (=každé pivo).
    No a exportní Urquell je výborný, ale můžu soudit jenom podle Německa, kde jsme všechny české párty dělali samozřejmě s basou Plzně..a chutnalo nám jako doma :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Chuť na pivo je u mě leckdy permanentní ;-). No, pravda, že najít v Ostravě čepované Svijany bude asi velký oříšek, ale věřím, že v nějaké větší nápojce bys mohla najít alespoň tu lahváčovou podobu. Podle mě exportní část výroby se už podle koncových států nerozlišuje a tak výbornou exportní Plzeň pijou jak Němci, Angličani atd... :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Co říkáš na ten novej 11kovej Gambrinus? Pils ho (lahev a točenej)? Přijde mi, že ten už nějakou tu chuť má, podobnou, jako měl před X lety Gambrinus desítkovej, než ho takhle zkurvili...

    OdpovědětVymazat
  7. Hele, ještě jsem ho nepil (ač jsem byl blízko), ale slyšel jsem na něj dost chválu. Už jsem se ho skoro skoro napil u nás na Parkhotelu. Dali jsme si tradičního Kozla a pak že si dáme G11, ale na něj nedošlo, protože nám nějak spontánně nosili pořád Kozla. A s každým dalším Kozlem jsme si říkali, že další ochutnáme to nové géčko, ale pak na to nějak už nedošlo... :-))))

    OdpovědětVymazat
  8. ..no mne překvapil především v lahvi, teď ho kupuju domů, protože mi opravdu chutná. To je první (mainstreamové) pivo z lahve, o kterém mohu říct, že mi chutná..

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to já zaúkoluju někoho, aby flašku dvě na ochutnání koupil. Ale to víš, tady to není sranda. Tanvaldské supermarkety točí jen zboží zavedené, takže kdo ví, jestli ho tam vůbec mají...

    OdpovědětVymazat
  10. Jako dobré no, ale jedna věc mě na tobě mrzí. A sice, že tak kvalitní pivař jako ty stále ještě v hojné míře holduje budějovickému pivu, přeceňovanému a smradlavému patoku :-) Ale na tom se mi dva asi nikdy neshodneme, však víme :D
    Long Live Svijany!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak mám za sebou tu premiéru se Svijany..a to prosím s neskutečně krásně hořkým Svijanským rytířem. Jako jo, můžu, ale na zadek jsem si z toho nesedla, tak čekám na tu desítku :-) Dostala jsem na výběr mezi dvěma lahváči, Rytířem a pak..Baronem?, ale bylo mi řečeno, že prý jako holka bych silné pivo nezvládla a nevychutnala (hahahaaaa), tak jsem musela vzít zavděk tou slabší lahvinkou. Vyplatí se mít přátele dojíždějící na studium do OVy až z Liberce (tam to pivo asi koupili, hádám..)

    OdpovědětVymazat
  12. 4 Vaca: Na tom se asi skutečně neshodneme :-D
    4 Evorinka: Tak tos ochutnala zrovna takovou ne přilíš obvyklou variantu. Rytíře ani Barona jsem sám neměl, co si pamatuju. Rytíř je vlastně dvanáctka, hořkej ležák a Baron, to je šestnáctka s 6,5 % alkoholu - to je strašný dělo :-). Nech si spíš místo desítky přivést příště tu jedenáctku a třináctku Knížete. No, omrkni to tady: http://www.pivovarsvijany.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. Já se přidávám k Vácovi! Budvar je ZLO :-DDD

    OdpovědětVymazat
  14. Pojďme se, chlapci, servat :-D. Akorát budu muset k sobě někoho přibrat, aby to bylo v duchu fair play ;-)

    OdpovědětVymazat